Disponible en: Spanish

Share

Imprescindible i esperançadora la carta de Desmond Tutu, arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap, premi Nobel de la pau i peça fonamental per a la reconciliació entre negres i blancs durant i després de l’apartheid a Sud-àfrica, publicada al diari israelià Haaretz.

Desmond Tutu
Desmond Tutu, arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap

Tutu fa una crida al Món i al mateix poble d’Israel a boicotejar les polítiques i projectes dirigits a perpetuar l’ocupació il·legal de Palestina i la repressió del seu poble. Diu l’arquebisbe com la multiracial, multiconfessional i multitudinària manifestació organitzada recentment a Ciutat del Cap, superior a qualsevol altra haguda en contra de l’apartheid, va convidar els assistents a corejar: “Ens oposem a la injustícia que suposa l’ocupació il·legal de Palestina … les matances indiscriminades a Gaza … la humiliació a la qual sotmeten als palestins … la violència perpetrada per totes les parts. Però no ens oposem al poble jueu “, en un intent de recuperar el clima de diàleg, tolerància i reconciliació que tan beneficiós va ser als anys 80 per al seu propi país, la República Sud-africana.

La missiva fa referència a la campanya promoguda per Avaaz.org, subscrita ja per 1,6 milions de persones que insta a certes multinacionals i concretament a Barclays Bank, ABP, Hewlett Packard (HP), Caterpillar o Motorola Solutions entre altres, que deixin d’invertir en projectes encaminats a mantenir l’actual situació d’injustícia que pateix el poble palestí. 

“No hi ha pau impossible quan la gent té la determinació d’aconseguir-la.”

En una emotiva, intel·ligent i ben documentada exposició, el prelat relata com el boicot que va patir el govern sud-africà va obligar a seure a dialogar amb la facció contrària, però també com només la postura tolerant, benvolent i conciliadora d’un gran líder com va ser Nelson Mandela, disposat a perdonar l’imperdonable, en contra fins i tot de la voluntat i els anhels dels seus propis seguidors, va fer possible la pau.

 “Les persones unides darrere d’una causa justa són imparables. Déu no interfer en els assumptes de la gent, esperant que creixem i aprenguem resolent les nostres dificultats i diferències per nosaltres mateixos. Però Déu no està adormit. Les escriptures jueves ens diuen que Déu té preferència pels febles, els desposseïts, les vídues, els orfes, per l’estranger que allibera als esclaus en l’èxode cap a la Terra Promesa. Va ser el profeta Amos qui va dir que hem de deixar a la justícia fluir com un riu.”

Nelson Mandela
Nelson Mandela, Nobel de la Pau

A la fi, qualcú posa una mica de seny i d’esperança en tot aquest desconcert en què està sumit des de fa ja set dècades aquest trosset de Terra Santa, tan estimat per molts però tan castigat pels interessos i la intolerància d’uns pocs que tenen malgrat això la paella, és a dir, les armes massa ben agafades pel mànec. Acaba l’arquebisbe recordant una frase de l’enyorat Mandela:

 “Els sud-africans no se sentiran lliures mentre els palestins no ho siguin”.

Dedica-li un moment del teu temps i llegeix la carta de Desmond Tutu dirigida al Món sencer i si, com jo, trobes que ho mereix, fes-la córrer.

 https://secure.avaaz.org/es/tutu_to_israelis_free_yourselves/?1408540199

Share