Disponible en: Spanish

Share

Dues dècades després, el Zorba ha tornat solcar les ones balears, aquesta vegada, però, les radiofòniques, per obra i gràcia de la tripulació del programa Balears fa Ciència (@BalearsFCiencia), d’ IB3 Ràdio, hàbilment pilotat per un antic zorbaire, n’Enric Culat (@EnricCulat). Jo he tengut el plaer i l’honor de dissenyar la derrota (camí que segueix una nau per anar d’un lloc a un altre. Diccionari Alcover-Moll) d’aquesta breu però entranyable singladura.

Tot vengué a rel d’una invitació sorprenent que em va arribar per Twitter. En poques paraules, el missatge deia això:

“Bon dia Rafel. Crec que no ens coneixem. Vaig llegir les teves cròniques del Zorba, vaixell que per cert conec bé perquè vaig fer un reportatge a finals dels 90 (no recordo exactament quin any) per al Diario de Mallorca, mitjà per al qual treballava llavors. La qüestió es que ara faig (de fet ja fa uns anys) un programa, Balears fa Ciència, a IB3 Radio, i tenim una secció que es diu “De Viatge” (dedicada a sortides vinculades a ciència, biodiversitat, ecologia, etc.) cada dissabte a les 11:35 i m’agradaria convidar-te a que ens contis coses de la teva travessia per Cabrera. Si vols en xerrem.”

I acabava:

“Puc llegir un fragment del teu escrit per antena, si em dones permís, -és clar. És molt xulo tot el que escrius”

Era el 16 de juliol de 2018, 1396 anys després que Mahoma iniciàs la seva hègira cap a la Meca, 767 després que, a Cambridge, un tal Simon Stock digués haver vist la Mare de Déu del Carme -com la va distingir de la de Fàtima o la de Lourdes és encara un misteri-, fet que imagin va motivar qualque papa a dedicar aquest dia a honorar la patrona de la gent de la mar, 357 anys després que els suecs inventassin el paper moneda, 249 després que Fra Juníper Serra fundàs a San Diego la primera missió de Califòrnia, 236 després que Wolfgang Amadeus Mozart estrenàs El rapte del serrall a Viena, 49 després que a Cape Canaveral s’enlairàs l’Apol·lo 11 rumb a la Lluna i 16 anys després que l’exèrcit espanyol iniciàs l’operació Romeo-Sierra per desallotjar l’illa de Perejil de les forces invasores marroquines.

En un dia tan assenyalat, comprendràs que no podia fer altra cosa que acceptar l’ofrena. Figura’t! Sortir en antena sense moure’m de la cadira i sense haver de cansar-me la malmenada veu -a mi, que tant m’agradava parlar, reconec que sentir el fil de veu que m’ha quedat i veure’m incapaç de pronunciar la inicial del meu nom, em fa bastant d’angoixa-. Escoltar qualcun dels meus textos declamats per la veu d’un professional de la locució, era un regal impagable. Però, ves per on, una casualitat d’aquestes que de vegades t’alegren el dia em va permetre tornar-li el favor a l’amic Enric. Ell m’havia dit el mateix dia en un missatge posterior que havia de cercar el reportatge que havia escrit per al Diario de Mallorca del que em parlava al començament de la conversa, perquè sabia que l’havia de tenir, però no sabia a on.

El 20 me va confirmar que el 28/07 el Zorba sortiria en antena i, 2 dies abans del gran dia, una altra zorbaire, n’Isa Torres, que havia navegat amb mi pel maig del 98, em va passar un bon grapat de fotos i material que havia guardat de la seva experiència zòrbica, per si em podien servir per al meu quadern i, d’entre tot allò, imagina’t què m’hi trob: un reportatge publicat 1 mes més tard a la revista El Dominical del Diario de Mallorca, firmat per n’Enric Culat. El mateix dia li ho vaig fer arribar per Twitter i ara ho public aquí amb el seu permís.

Finalment, dissabte, 28 de juliol de 2018, 8 anys després que el Parlament de Catalunya aprovàs una Iniciativa Legislativa Popular a favor de l’abolició de les corrides de toros al territori català, notícia que vaig rebre mentre m’entraven al quiròfan de la clínica Teknon de Barcelona per operar-me d’un tumor al moll de l’os, -4 dies abans de que la meva vida es capgiràs de dalt a baix-, el Zorba solcava de bell nou les ones balears, gràcies a la veu d’Enric Culat.

Fragments de El meu Romanç amb el Zorba i de Cabrera és…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reportatge d’Enric Culat, publicat el 21 de juny de 1998 al Dominical del Diario de Mallorca.

Fes clic sobre cada pàgina per ampliar-la i empra el zoom del teu navegador (al menú desplagable de la barra superior a la dreta, just davall la X de tancar, si fas servir Google), si, com jo, ets incapaç de llegir-ho.

Si t’ha agradat i trobes que li pot agradar a qualcú més, comparteix-ho a les teves xarxes.

Salut i que tenguis un bon dia.

Share